Benvolguts a la votació per la “ Fefa d’Or 2016 “

Voleu participar en aquest esdeveniment únic?

Si heu format part de l’esplai en algún moment de la seva història, essent monitors, nens, colaboradors, pares… podeu prendre-hi part!!!

Fàcil! Només has d’entrar al següent link i votar el candidat que més t’agradi!

[button icon=”order-check” url=”https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf86V_cwMnHouqGYdrWxeEarTdCD-BiQ7N9xcts8-_Z860L9A/viewform?usp=send_form” target=_blank]Votacions obertes![/button]

Abans, però repassem d’on ve tot i fins ara quins han estat els premiats.

 

I que és la Fefa d’Or?

L’origen d’aquest premi és una idea esbojarrada d’uns quants monitors de l’Esplai l’any 2009 quan li van entregar el FIFA World Player i la Pilota d’Or a Leo Messi. Mesos abans, i gràcies a l’ajuda de la Leila, li vam regalar a Leo Messi la samarreta del 15è aniversari de l’Esplai. Messi ens va agrair el detall i aquell esdeveniment ens va quedar marcat a tots i totes, ho reflecteix l’escrit al llibre de la festa major, el tríptic, samarreta i pantalons de l’estiu 2010. Ara bé, pel que fa al nom, aquest va sorgir arran del paral·lelisme evident entre la paraula ‘FIFA’ i ‘FEFA’, al que s’hi va afegir la paraula “Or” en relació al premi de la Pilota d’Or. Per la forma, es va pensar en unes xuxeries molt peculiars que eren anomendes fefes i les compraven els monitors per fer nits d’estiu.

Malauradament, però, aquesta idea esbojarrada es va quedar en només això: una idea esbojarrada d’uns quants. Calia esperar dos anys més perquè aparegués un nou monitor a l’Esplai, l’Edu, i amb l’ajuda del seu germà artesà Pitu materialitzés aquesta idea-somni-fantasia en una realitat palpable.

 

Concepte:

El Grup d’Esplai Vidrerenc atorga el premi Fefa d’Or a persones rellevants del món educatiu, esportiu o cultural que fomentin valors positius als infants i adolescents.

 

Els premiats

2011- Leo Messi

2012- Pilarín Bayés

2013-  Tortell Poltrona

2014- Pallapupas

2016….?… Depèn de tu!!!

Aquests són els candidats!!!!

1.STOP MAREMORTUM

És una plataforma ciutadana que té per objectiu fomentar un canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries.

El seu treball es basa en dos eixos: la sensibilització i formació de la ciutadania i la incidència política. És per això que treballen fent concentracions i mobilitzacions, xerrades i propostes polítiques.

Stop Mare Mortum va néixer a finals d’abril del 2015 després de la mort d’unes 900 persones en un naufragi a la costa italiana, a canal de Sicília, i ho va fer amb l’objectiu d’acabar amb aquesta situació.

 

Principis:

• Defensa i promoció dels DDHH i de la no violència.

• Denúncia de les morts constants a la Mediterrània, que considerem una nova forma de genocidi al segle XXI.

• Crida a la responsabilitat dels estats, de la seva ciutadania i de les organitzacions que, amb les seves decisions internes i externes, causes l’impacte que generen a l’exterior.

• Promoció d’una cooperació crítica, ètica i transformadora, respectant la idiosincràsia de les societats on es desenvolupen aquestes accions.

• Replantejament del paper dels estats i de la Unió Europea en els conflictes armats propers a la Mediterrània, que ha de ser d’intervenció mesurada amb l’objectiu d’aturar crisis humanitàries.

• Denúncia del mercat d’armes i dels interessos geoestratègics que el promouen; compromís de vetllar per la seva prohibició.

• Denúncia dels lobbies i grups d’interessos econòmics que pressionen els estats i les institucions de la Unió Europea per obtenir-ne beneficis privats.

• Participació en els afers públics: aquest és un dret i un deure que cal exercir.

• Apel·lar a la ciutadania a posicionar-se i mobilitzar-se per aquelles qüestions que generen injustícies i vulneren els drets humans, tant a Catalunya com a la resta del món.
2.L'”INFOK” és el primer i únic informatiu pensat per a nens de tot l’estat. S’emet en directe, de dilluns a dijous, a les 19.30, pel Super3, el canal infantil de Televisió de Catalunya.

Va adreçat a qualsevol persona que estigui interessada a conèixer millor l’actualitat, tot i que, en principi, està pensat perquè el mirin nens i nenes d’entre 8 i 12 anys.

Quan va nèixer i per què?

La primera emissió es va fer el 23 d’abril del 2001, coincidint també amb l’estrena del K3, en aquell moment el canal infantil i juvenil de Televisió de Catalunya. Per tant, per Sant Jordi, l'”InfoK” celebra el seu aniversari.

La necessitat d’emetre un informatiu infantil a Catalunya és força òbvia: si la informació és un dret de les persones, algú ha d’informar els nens i joves. Això sí, amb un llenguatge entenedor i amb una tria de les imatges meditada.

Altres països europeus tenen una llarga tradició en informatius infantils. Allà, aquesta mena d’informatiu està totalment assimilat, com un pas previ i necessari als informatius dels grans. És el cas, per exemple, del Newsround, de la BBC Britànica, que va nèixer el 1972. I del Jeugdjournaal, de la NOS holandesa, que es va començar a emetre al 1981. Tots dos van servir de model per crear l'”InfoK”.

Premis i Especials

Des del 2001, l'”InfoK” ha rebut nombrosos premis, entre ells:

  • Premi Unicef per la defensa dels drets dels nens.
  • Premi Atlas per la millor iniciativa en educació ambiental.
  • Premi de Periodisme Esportiu per la difusió de l’esport femení.
  • Premi de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya.
  • Premi anual al periodisme social que atorga el Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona
  • Finalista als Premis Zapping com a millor programa informatiu (en 3 edicions)
  • i potser……Premi “Fefa d’Or 2016” !!!!!!!!!

3.EL MÀGIC ANDREU

Francesc Andreu Sabadell, o més conegut…”Màgic Andreu”…com que ara surt poc a la tele, hi deu haver qui es pensa que està retirat, amagat, desenganyat o vés a saber què. I no. Es manté activíssim, amb la mateixa energia que li recordo en aquells programes de TV3 que em deixaven hipnotitzat davant la pantalla. Fa tot tipus de bolos: festes privades, festes majors, convencions, sopars particulars, trobades d’empresa… Però aquesta faceta de la vida l’ocupa només mig any. L’altre mig se’l passa al Nepal, entusiasmat amb el seu projecte solidari Nepal Is Magic, que va engegar fa tres anys. Als barris més pobres de Kàtmandu, treballa per aconseguir que els nens del carrer surtin de la pobresa i la marginalitat, deixin d’ensumar cola i acceptin entrar en una casa de desintoxicació. Per captar la seva difícil atenció els fa un truc de màgia al mig del carrer o els convida a dinar i, si es mostren receptius, ja és tot un triomf. Allà col·labora també amb l’escola Nepal Catalunya School, per a nens amb pares sense recursos. Els dóna classes de màgia i de comunicació perquè aprenguin a expressar-se i a relacionar-se millor amb el seu entorn. Ha apadrinat quinze dels nens de l’escola i es mostra convençut que, amb constància i tenacitat, és possible millorar les seves condicions de vida. És un país molt corrupte, immers en una crua postguerra i amb serveis molt deficients. Allà els nens estan quasi obligats a combinar escola i feina. Vetllar perquè no siguin explotats forma part essencial de la tasca de les ONG.

La solidaritat, també a casa

La conscienciació solidària l’ocupa també quan és a casa seva. Cada dijous visita l’Hospital de la Vall d’Hebron i fa trucs de màgia als nens amb càncer, leucèmia i tumor cerebral. Sempre és una sorpresa i un estímul energètic per a ell. Els entreté una estona, fa que s’oblidin de la injusta realitat que els ha tocat suportar. Potser molts no saben qui és aquell senyor expansiu i rialler. El veuen posar-se una medalla gegant a la solapa i estan “ acollonidos ”. Sigui com sigui, de ben segur que no ignoren que el Màgic Andreu és “el millor”.

De la Rambla al programa propi

Va estudiar comerç mercantil però li importava un rave. El seu pare havia fundat un negoci d’esports de neu a la Molina i aviat es converteix en monitor d’esquí i ensinistrador de gossos. Als 24 es casa i se separa l’any següent. Per fer net i modelar el tarannà viu cinc anys a Lapònia. Ja de tornada a casa, un bon dia un amic li fa un truc de màgia i ell es torna boig. Investiga i estudia de manera autodidacta i se’n va a la Rambla (1980) a fer números al carrer. A la plaça del Pi hi actua els dissabtes amb el Tricicle i fa màgia de prop en restaurants. Àngel Casas el descobreix i se l’emporta a l’Àngel Casas Show perquè entretingui el públic durant la publicitat. Va com una seda i molt aviat apareix també en pantalla. En Puyal se l’endú a Tres pics i repicó i, com que allò és un tro, el Màgic demana programa propi. Dit i fet. Primer La màgica màgia del Màgic Andreu (1990) i després Això és massa (1991-1992). Màgia de tot tipus, carretades d’humor i també entrevistes, tot un repte que supera amb nota.

Està content d’explicar que és un apassionat de la fotografia, que la seva filla Joana també és màgica i que el seu nét es diu Merlín. El Màgic Andreu és un vendaval, una bona notícia amb cames. “Agafa una carta, nen”, “N’he vist de més ràpids, xato!”

Aquests són els candidats, tres fantàstiques organitzacions que es mouen per fer d’aquest un món millor; i ara… quin creus que mereix rebre… LA FEFA D’OR 2016?

 

 

 

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *