Com diu Roald Dahl “El que no creu en la màgia mai la trobarà”. Doncs bé, la història sobre l’origen de la paraula fefa és una història màgica, especial, una història d’Esplai, és a dir, d’infants, d’il·lusió, d’imaginació, de joc i fantasia, d’humor, però sobretot i especialment, d’amor.
Tot va sorgir una aparent tarda qualsevol del Casal Casalet 2007 mentre en Joan Enric i en David li cantaven a l’Iñaki El cotxe del meu avi (una de les dos cançons predilectes de l’Iñaki, l’altra era Un vaixell que puja i baixa) al porxo de l’escola Salvador Espriu. Llavors l’Iñaki va decidir inventar-se un nou concepte, una nova paraula: fefa. L’impacte d’alegria, la màgia i l’emoció d’aquell moment van ser únics i només comprensibles per aquelles persones que han viscut en la pròpia pell la màgia de l’Esplai. En un primer moment, com si fos un petit secret íntim, la paraula només l’utilitzaven amb complicitat els dos monitors per demanar el berenar quan anaven a la piscina amb el nens i nenes: “Hola, ens podeu fer unes fefes de xocolata calenta sisplau?”.
De forma natural i sense imposar-se, aquell petit descobriment va començar a estendre’s. En Carles portava el berenar als monitors de tardes i els preguntava si volien fefes calentes o fredes, va crear-se “El rebost de les fefes” per emmagatzemar el menjar del Casal, la Carol i la Ramona preguntaven als monitors si volien fefes de postre, els monitors es convidaven entre ells a fer unes fefes, ‘El Sevilla’ dels Mojinos Escozidos animava la Festa Major convidant a la gent a fer “mortas fefa”, el director de cinema Michel Gondry o el president del Barça, entre d’altres, posaven amb la samarreta I ♥ fefes, es creava el fefes xil aut, el repte fefes, la fefes rave party, el premi Fefa d’Or, una samarreta… i, a poc a poc i amb molt d’amor, la paraula va començar a incorporar-se al llenguatge dels monitors i dels nens i nenes fins arribar al punt d’esdevenir quelcom de l’imaginari de l’Esplai i de les nostres vides.
Història
L’origen d’aquest premi és una idea esbojarrada d’uns quants monitors de l’Esplai l’any 2009 quan li van entregar el FIFA World Player i la Pilota d’Or a Leo Messi. Mesos abans, i gràcies a l’ajuda de la Leila, li vam regalar a Leo Messi la samarreta del 15è aniversari de l’Esplai. Messi ens va agrair el detall i aquell esdeveniment ens va quedar marcat a tots i totes, ho reflecteix l’escrit al llibre de la festa major, el tríptic, samarreta i pantalons de l’estiu 2010. Ara bé, pel que fa al nom, aquest va sorgir arran del paral·lelisme evident entre la paraula ‘FIFA’ i ‘FEFA’, al que s’hi va afegir la paraula “Or” en relació al premi de la Pilota d’Or. Per la forma, es va pensar en unes xuxeries molt peculiars que eren anomendes fefes i les compraven els monitors per fer nits d’estiu.
Malauradament, però, aquesta idea esbojarrada es va quedar en només això: una idea esbojarrada d’uns quants. Calia esperar dos anys més perquè aparegués un nou monitor a l’Esplai, l’Edu, i amb l’ajuda del seu germà artesà Pitu materialitzés aquesta idea-somni-fantasia en una realitat palpable.
Concepte
El Grup d’Esplai Vidrerenc otorga el premi Fefa d’Or a persones rellevants del món educatiu, esportiu o cultural que fomentin valors positius als infants i adolescents.
Lionel Messi — 2011 veure més imatges
Pilarín Bayés — 2012 veure més imatges
Tortell Poltrona – 2013 veure més imatges
Pallapupas – 2014
– La publicitat Veure-la
– Les samarretes i molt més… Veure-ho
– Els personatges i superherois Veure’ls
– Els escrits per la Festa Major Llegir-los–