QUI SOM?
El Grup d’Esplai Vidrerenc és una entitat de caràcter no polític oberta a tothom sense cap mena de distinció, amb l’objectiu principal de contribuir al desenvolupament de nens i joves ajudant-los a realitzar-se com a persones que formin part de la societat que els envolta d’una manera activa i creativa.
El nostre objectiu, lluny d’entretenir, és educar en el lleure. Per aconseguir-ho tenim establerts uns pilars bàsics:
- Els nens són els protagonistes de la seva pròpia educació
- Els monitors són els creadors de les condicions necessàries per assolir els objectius
- Participació activa en la societat que ens envolta
- Immersió en els valors de l’ésser humà
El Grup d’Esplai Vidrerenc va néixer el 1993, on uns quants monitors van realitzar una gimcana pel poble que havien estat mesos preparant-la. Tot i no ser fàcil, va ser així com van reunir els primers participants.
Amb el temps, molts nens i joves del poble de Vidreres han format part d’alguna de les activitats fetes pel Grup d’Esplai Vidrerenc (esplai de dissabtes, casals, colònies,…).
Durant tots aquests anys, hem estat fent activitats en molts indrets de Vidreres (parcs, patis d’escola, cases de lloguer, locals cedits per l’ajuntament,…) i hem participat, sempre que hem pogut, en actes i festes del poble (festa major, festa petita, fira de tractoristes, cavalcada de reis,…) aportant-hi el nostre granet de sorra.
El Grup d’Esplai Vidrerenc és un espai on tothom hi té cabuda i vetllem perquè qui vingui pugui explotar les seves capacitats al màxim per, així, créixer com a persona.
història
El Grup d’Esplai Vidrerenc es va crear al desembre de l’any 1993.
El dinamitzador cultural de Vidreres, Joan Castillo, va enviar una carta a tots els joves del poble entre 16 i 25 anys convocant-los a una reunió on s’explicaria el projecte. D’aquesta primera trobada en va sorgir una altra més rigorosa i concreta amb les persones que veritablement volien implicar-se. Aquesta segona trobada van ser unes colònies de formació portada a terme pel mateix Joan Castillo i altres amics dinamitzadors culturals i educadors. Es crea l’AMEV, l’Associació de Monitors d’Esplai de Vidreres.
El primer que es va dur a terme va ser la realització d’una macro gimcana al poble. Els monitors, durant tres mesos, van anar quedant cada 15 dies per preparar-la. El dia que es va realitzar la gimcana no hi va anar cap nen i els monitors van haver d’anar a buscar-los pel poble i convidar-los a realitzar la gimcana. Aquesta primera activitat i un Casal d’Hivern que es realitzava al Nadal van fer que tot plegat derivés en la creació de l’actual Grup d’Esplai Vidrerenc.
El primer director de l’esplai fou en Toni Martin. Cada 15 dies es feia esplai per nens i nenes d’edats compreses entre els 6 i els 14 anys. Els petits anaven a la Pineda d’en Masó, els mitjans a l’escola Salvador Espriu i els grans a l’escola Sant Iscle. S’amplia el grup i apareixen els anomenats “Super Grans”, que són adolescents de 14 a 16 anys. Aquest es reuneixen i realitzen les activitats a l’edifici del Casal Vidrerenc.
Al 1998 es lloga un edifici al carrer Nou que s’anomena la “casa de l’esplai” que agrupa a tots els participants de totes les unitats. Posteriorment, l’esplai es muda a diferents locals del poble fins residir a l’actualitat a l’edifici a sobre de CaixaBank SA al carrer Costa Brava 158 de Vidreres.
30 ANYS DE'SPLAI
El 23 de juliol d’enguany es celebrarà la festa dels 30 anys del Grup Esplai Vidrerenc. Una tarda de jocs i gimcanes per famílies, concert infantil, sopar popular a la fresca i moltes sorpreses més.
També s’està cuinant la realització d’un documental històric amb les veus de qui ha anat conformant l’esplai al llarg d’aquests anys.
El 1993 va néixer l’esplai que portem el cor. Trenta-tres persones ens explicaran les diferents etapes, activitats, aventures i anècdotes que ha viscut el GEPV.
No t’ho vols perdre?
Vine el 10 de Setembre del 2023 al Teatre Casino La Unió de Vidreres per veure l’estrena amb tots nosaltres!
Com diu Roald Dahl “El que no creu en la màgia mai la trobarà”. Doncs bé, la història sobre l’origen de la paraula fefa és una història màgica, especial, una història d’Esplai, és a dir, d’infants, d’il·lusió, d’imaginació, de joc i fantasia, d’humor, però sobretot i especialment, d’amor.
Tot va sorgir una aparent tarda qualsevol del Casal Casalet 2007 mentre en Joan Enric i en David li cantaven a l’Iñaki El cotxe del meu avi (una de les dos cançons predilectes de l’Iñaki, l’altra era Un vaixell que puja i baixa) al porxo de l’escola Salvador Espriu. Llavors l’Iñaki va decidir inventar-se un nou concepte, una nova paraula: fefa. L’impacte d’alegria, la màgia i l’emoció d’aquell moment van ser únics i només comprensibles per aquelles persones que han viscut en la pròpia pell la màgia de l’Esplai. En un primer moment, com si fos un petit secret íntim, la paraula només l’utilitzaven amb complicitat els dos monitors per demanar el berenar quan anaven a la piscina amb el nens i nenes: “Hola, ens podeu fer unes fefes de xocolata calenta sisplau?”.
De forma natural i sense imposar-se, aquell petit descobriment va començar a estendre’s. En Carles portava el berenar als monitors de tardes i els preguntava si volien fefes calentes o fredes, va crear-se “El rebost de les fefes” per emmagatzemar el menjar del Casal, la Carol i la Ramona preguntaven als monitors si volien fefes de postre, els monitors es convidaven entre ells a fer unes fefes, ‘El Sevilla’ dels Mojinos Escozidos animava la Festa Major convidant a la gent a fer “mortas fefa”, el director de cinema Michel Gondry o el president del Barça, entre d’altres, posaven amb la samarreta I ♥ fefes, es creava el fefes xil aut, el repte fefes, la fefes rave party, el premi Fefa d’Or, una samarreta… i, a poc a poc i amb molt d’amor, la paraula va començar a incorporar-se al llenguatge dels monitors i dels nens i nenes fins arribar al punt d’esdevenir quelcom de l’imaginari de l’Esplai i de les nostres vides.
Història
L’origen d’aquest premi és una idea esbojarrada d’uns quants monitors de l’Esplai l’any 2009 quan li van entregar el FIFA World Player i la Pilota d’Or a Leo Messi. Mesos abans, i gràcies a l’ajuda de la Leila, li vam regalar a Leo Messi la samarreta del 15è aniversari de l’Esplai. Messi ens va agrair el detall i aquell esdeveniment ens va quedar marcat a tots i totes, ho reflecteix l’escrit al llibre de la festa major, el tríptic, samarreta i pantalons de l’estiu 2010. Ara bé, pel que fa al nom, aquest va sorgir arran del paral·lelisme evident entre la paraula ‘FIFA’ i ‘FEFA’, al que s’hi va afegir la paraula “Or” en relació al premi de la Pilota d’Or. Per la forma, es va pensar en unes xuxeries molt peculiars que eren anomendes fefes i les compraven els monitors per fer nits d’estiu.
Malauradament, però, aquesta idea esbojarrada es va quedar en només això: una idea esbojarrada d’uns quants. Calia esperar dos anys més perquè aparegués un nou monitor a l’Esplai, l’Edu, i amb l’ajuda del seu germà artesà Pitu materialitzés aquesta idea-somni-fantasia en una realitat palpable.
Concepte
El Grup d’Esplai Vidrerenc otorga el premi Fefa d’Or a persones rellevants del món educatiu, esportiu o cultural que fomentin valors positius als infants i adolescents.
Lionel Messi — 2011 veure més imatges
Pilarín Bayés — 2012 veure més imatges
Tortell Poltrona – 2013 veure més imatges
Pallapupas – 2014
– La publicitat Veure-la
– Les samarretes i molt més… Veure-ho
– Els personatges i superherois Veure’ls
– Els escrits per la Festa Major Llegir-los–
Monitors que han passat pel G.E.P.V.
A
- Albert Brun
- Alba Morales
- Alba Puig
- Àlex Raurich
- Alícia Garcia
- Anna Prat
- Anna Termes
- Anna Vila
- Arantxa Jiménez
- Arià Baye
B C
- Carla Bas
- Carla Romeu
- Carles Sanz
- Carles Termes
- Carlos Holgado
- Carme Paradera
- Cira Pou
- Cristina Pastor
- César Terol
- Cristina Fernandez
D
- David Càmara
- David Montero
E
- Edu Maresma
- Eduard Batllosera
- Eloi Rodríguez
- Estef Watson
- Ester Díez
- Esther Bueno
- Eugènia Paradeda
- Eva Trias
- Elena Gómez
F
- Ferran Piquè
- Ferran Solé
G
- Gemma Isal
- Glòria Clapés
- Gemma Gomez
H
- Helena Box
I
- Iana Cardellach
- Íngrid Casadesús
- Isa Vera
J
- Joan Enric Barceló
- Joan Sureda
- Joan Termes
- Jordi Creixans
- Jordi Miquela
- Jordi Pagès
- Jordi Riera
- Juan Sebastian Saldarriaga
K
- Karmele Artaetxebarria
L
- Laura Marés
- Laura Puig
- Lluís Gascons
M
- Mar Cardellach
- Maria Cachinero
- Marina Boada
- Marina Burgos
- Marta Álvarez
- Marta Caballé
- Marta Daranas
- Marta Furroy
- Marta Presas
- Manel Àngel Rodríguez
- Manel Cachinero “Catxi”
- Marc Juanola
- Meritxell Caimel
- Mònica Colls
- Montse Sanz
N
- Núria Brun
- Nuri Mengíbar
- Nabil Marouan
O P
- Pere Rovira
- Pilar Fernández
Q R
- Raül Bernatallada
- Raül Sacasa
- Rocío Jaramillo
S
- Sandra Jaramillo
- Sandra Parés
- Sara Bernatallada
- Sigrid Lloret
- Sergi Andrades
T
- Toni Martin
- Toni Grabulosa
V
- Verónica Escobar