La novena campanya d’excavacions al castell de Sant Iscle de Vidreres (Selva) ha permès descobrir una necròpolis infantil de l’alta edat mitjana. En total, s’han localitzat fins a tretze tombes, dotze de les quals corresponien a nens d’edats diverses. Els arqueòlegs creuen que formen part del cementiri que hi havia a l’indret a cavall dels segles VIII i IX dC, amb anterioritat a la construcció del castell. Les excavacions al castell es fan a partir de tres torns de 15 dies de camps de treball, gestionats pel Grup d’Esplai Vidrerenc, amb el suport de l’Ajuntament de Vidreres i la Direcció General de Juventut de la Generalitat de Catalunya . Els coordina l’arqueòleg Joan Llinàs. Aquest any, a més de l’antiga necròpolis, també s’han excavat altres estances del castell, on s’hi ha trobat dues sitges dels segles XIII i XV.

Els treballs arqueològics al castell de Sant Iscle, que es fan cada estiu d’ençà del 2005, van començar l’1 de juliol i acabaran el divendres dia 9 d’agost . Les excavacions es fan gràcies a tres torns de 15 dies de camp de treball, que gestiona el Grup l’Esplai Vidrerenc, amb el suport de l’Ajuntament de Vidreres i la Direcció General de Juventut de la Generalitat de Catalunya. Dirigeix les tasques d’arqueòlogia, Joan Llinàs (de l’empresa Atri Cultura i Patrimoni).

Entre les troballes d’aquest 2013, en destaca una que és anterior a la construcció del mateix castell. Es tracta d’una necròpolis infantil de l’alta edat mitjana formada per una dotzena de tombes. Fins ara, d’aquest cementiri només se’n tenia constància pels cinc enterraments descoberts amb anteriors campanyes, però aquest estiu s’ha excavat amb més profunditat.

En total, els participants al camp de treball han descobert tretze tombes, de les quals dotze corresponen a nens d’edats diverses. Basant-se en les proves de carboni 14 que es van fer a les restes humanes localitzades al mateix indret l’any 2010, els arqueòlegs creuen que la necròpolis data de finals del segle VIII i el segle IX dC, abans que comencés a aixecar-se el castell.

A banda d’aquest antic cementiri, situat davant la muralla sud de la fortificació, els voluntaris del camp de treball també han excavat altres sectors del jaciment. En concret, a l’ala oest, s’ha aprofundit en la història d’una gran estança que hi havia al castell (on se n’han excavat diverses fases constructives a cavall dels segles XIII i XV).

Sitges dels segles XIII i XV

D’altra banda, també s’han localitzat una claveguera i una sitja que formen part de l’ampliació que es va fer al castell durant el segle XV, en plena baixa edat mitjana. En una petita estança de l’ala est del recinte s’ha trobat una segona sitja -aquesta, del segle XIII- i finalment, també s’han deixat al descobert més trams de muralla de l’antiga fortificació.

El castell de Sant Iscle, que formava part de l’antic vescomtat de Cabrera, es va construir al tombant del segle XI o a principis del XII. Segons s’ha pogut documentar en les diverses intervencions arqueològiques, la seva ocupació es va estendre fins a principis del segle XVI.

Campanya Grup d'Esplai Vidrerenc 2013

neocròpolis infantil Castell de Sant Iscle de Vidreres

Categories: General

0 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *